Удължени срокове за валидност на лични документи

Удължени срокове за валидност на лични документи

Със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обнаордван на 24 март 2020 г., се промениха сроковете в Закона за българските лични документи (ЗБЛД) и Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ).

Български граждани

Ако срокът на валидност на личните карти и свидетелствата за управление на МПС, изтича в периода между 13 март 2020 г. и 31 октомври 2020 г., то удължаването е с 6 месеца.

Важно уточнение е, че тези документи с изтекъл срок, но удължени по смисъла на Закона за извънредното положение, са валидни само на територията на страната. При пътуване в чужбина е задължителен подновен документ.

Пример: Ако валидността на лична карта или свидетелство за управление на МПС изтича на 1 април 2020 г., то срокът се удължава и документът ще може да се ползва до 1 октовмри 2020 г. без необходимост от подновяване, но само в България.

Чужденци в България

Също е удължен с 6 месеца срокът за пребиваване на постоянно и временно пребиваващите у нас граждани на трети страни, както и граждани на ЕС, които се намират на територията на Република България.

Ако срокът за пребиваване на чужденец в България изтича по време на извънредното положение, чужденецът има право в периода до 14 дни след отмяната на извънредното положение да подаде заявление за продължаване на пребиваването.

Същото е валидно за чужденците, които не са на територията на България и които са обвързани от възможността да се приберат до изтичане на разрешения срок.

Няма да се отнема правото на пребиваване на чужденец в България, ако не е пребивавал на територията на Европейски съюз през 12 последователни месеца, в които се включва и периодът на извънредното положение.

Автор: Счетоводна къща Еделвайс

Счетоводни услуги София Счетоводни услуги цени

One thought on “Удължени срокове за валидност на лични документи

  1. Augustus

    Hello there, You have done a fantastic job. I’ll definitely
    digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they
    will be benefited from this website.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BGtop Фирми
error: