Задълженията на моята фирма при временно спиране или липса на дейност

Задълженията на моята фирма при временно спиране или липса на дейност

При различни ситуации като извънредна ситуация, намаляване на обем от работа или липса на активна дейност*, фирмите често спират дейността си временно.

Когато това се случи е препоръчително да се консултират със счетоводителя си, защото задълженията продължават и трябва да се предприемат адекватни мерки, за да бъдат предотвартени глоби и санкции от изпусати срокове, неподадени документи и т.н.

В следната статия ще отбележим някои от най-важните задължения и често допускани грешки на фирмата при временно спиране или липса на дейност през годината.

Еднократни задължения:

1 – Ако управител/и / и съдружник/ци са самоосигуряващи се лица (СОЛ), задължително в 7-дневен срок се подава декларация ОКД 5 за временно прекъсване на дейността. При възобновяване на дейността отново процедурата е идентична.

2 – Ако има назначени лица на трудови договори и е договорено да бъдат прекратени, отново в 7-дневен срок се подава уведомления към НАП.

3 – Всяка календарна година завършва с годишен финансов отчет (ГФО), но за фирмите без дейност нещата са опростени от 2019 и 2020 г., не се дължат държавни такси, като единственото задължение, което остава е подаването на Декларация за липса на дейност по утвърден образец до 31 март на следващата година в Търговския регистър. Тази декларация един път подадена, ще е валидна за всички години напред без дейност, до момента, в който фирмата отново възобнови дейността си и премине към ГФО.

Ежемесечни задължения:

1 – Ако фирмата е регистрирана по ДДС, задълженията за ежемесечно подаване на Справка-декларация по ЗДДС, Дневник покупки и Дневник продажби не отпадат. Вие или счетоводител ще трябва всеки месец до 14-то число да подава нулева декларация към НАП. Ако липсата на дейност продължава, зависимост от конкретния случай, може да се стартира процедура по дерегистрация по ЗДДС.

2 – Ако хората, назначени на трудови договори, не са освободени, то ежемесечното подаване на осигурителни декларации 1 и 6 в НАП остава като задължение.

3 – Ако има във фирмата лица в майчинство, задължение за подаване на болнични листове, формуляри за временна нетрудоспособност и майчинство в НОИ също остава.

*Забележка: Законовото определение за „липса на дейностт“: когато дружество не е реализирало приходи в рамките на една календарна година или е реализирало такива, чиито общ размер е под 500 лева.

Автор: Счетоводна къща Еделвайс

Счетоводни услуги София Счетоводни услуги цени

2 thoughts on “Задълженията на моята фирма при временно спиране или липса на дейност

  1. headlamp flashlight

    Good day very nice web site!! Guy .. Excellent .. Superb ..
    I’ll bookmark your website and take the feeds also? I am glad to search out a lot
    of useful info right here within the post, we’d like work out more techniques in this regard, thank you
    for sharing. . . . . .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BGtop Фирми
error: