Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част I

Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част I

Започвайки летния сезон, набирането на персонал всяка година за сезонна работа стартира с пълна сила.

Ако сте привлечени от работа в летните курорти, планините или друг тип сезонна работа, в поредицата от статии ще Ви дадем насоки и препоръки за какво да внимавате и какво да изисквате от работодателя, за да защитите правата си.

Статиите са полезна и за хора, които за първи път постъпват на работа, както и за всички любознателни хора за правата при трудово правоотношение.

I – Документи за сключване на трудов договор

За сключване на трудов договор са необходими следните документи:

1. Документ за самоличност, който се връща веднага. Не е задължително да се предостави копие, освен ако не дадете съгласие или не съществува специален нормативен режим, които го изисква.

2. Документ за придобито образование, специалност, квалификация, правоспособност, научно звание или научна степен, когато такива се изискват за длъжността или работата, за която лицето кандидатства.

3. Документ за стаж по специалността, когато за длъжността или работата, за която лицето кандидатства, се изисква притежаването на такъв трудов стаж.

4. Документ за медицински преглед при първоначално постъпване на работа и след преустановяване на трудовата дейност за срок над 3 месеца (т.е. не съм работил над 3 месеца по трудов договор при същия или при друг работодател със сходна дейност). Ако при нов работодател ще работите в контакт с хранителни продукти в хранителен магазин, а преди това сте били например офис координатор, то ще трябва да предоставите ново медицинско, дори ако от предходното прекратяване са минали по-малко от три месеца.

5. Свидетелство за съдимост, когато със закон или нормативен акт се изисква удостоверяването на съдебно минало. Ако не е изрично предвидено, работникът може да откаже предоставянето му.

6. Разрешение от Инспекция по труда, ако лицето не е навършило 16 години или е на възраст от 16 до 18 години.

7. Работодателят може да изисква представянето на други документи извън посочените, ако това е предвидено или произтича от закон или друг нормативен акт.

II – Трудов договор

Задължително е сключването на трудов договор и той е единствено в писмена форма. До 3 дни след подписването му, работодателят трябва да регистрира договора в НАП.

 По закон (чл. 63, ал. 1 и ал. 2 от Кодекс на труда) работодателят няма право да Ви допуска на работното място и да полагате труд преди да сте получили единия екземпляр от сключения трудов договор, длъжностна характеристика, както и копие от успешно прието уведомления от НАП по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда, което удостоверява, че договорът е вече регистриран в Агенцията по приходите.

Вие сте длъжен да постъпите на работа в едноседмичен срок от получаване на документите, освен ако сте уговорили друг срок. Ако не постъпите в този срок, трудовото правоотношение ще се смята за невъзникнало.

Втора стъпка за проверка, ако не Ви предоставят удостоверението от НАП, може да бъде осъществена чрез питане на място в НАП, чрез персонален КЕП (квалифициран електронен подпис) или онлайн чрез т. нар. персонален идентификационен код (ПИК) от НАП.

Проверката онлайн дали трудовият Ви договор е регистриран се извършва по следния начин:

Вход с ЕГН и  ПИК на страницата на НАП – Услуги – Предоставяне на данъчна и осигурителна информация от данъчно-осигурителната система – Справка за актуално състояние на трудовите договори

Повече информация за издаване на ПИК, ако все още нямате – може да откриете в нашата статия ТУК.

Повече информация за възстановяване на забравен ПИК, може да откриете в нашата статия ТУК.

Очаквайте в следващите статии да разгледаме срока на изпитване, възнаграждението, осигуровките, правото на обезщетение за временна неработоспособност (болничен), отпуските и оформянето на трудовата Ви книжка.

При възникнали въпроси и казуси, моля свържете се с нас на тел. 0877 87 40 77.

Автор: Счетоводна къща Еделвайс

Счетоводни услуги София Счетоводни услуги цени

5 thoughts on “Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част I

 1. ketogenic diet good for diabetics

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point.

  You obviously know what youre talking about, why throw away your
  intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 2. poker online 99

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks!

 3. CBD Flower

  Superb post but I was wanting to know if you could
  write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little
  bit more. Kudos!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BGtop Фирми
error: