Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част II

Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част II

Започвайки летния сезон, набирането на персонал всяка година за сезонна работа стартира с пълна сила.

Ако сте привлечени от работа в летните курорти, планините или друг тип сезонна работа, в поредицата от статии ще Ви дадем насоки и препоръки за какво да внимавате и какво да изисквате от работодателя, за да защитите правата си. Вече разгледахме документите за сключване на трудов договор и неговата регистрация в НАП – в част I, която може да видите ТУК. Сега в част II ще Ви обърнем внимание на срока на изпитване и оформянето на трудовата книжка.

Статиите са полезна и за хора, които за първи път постъпват на работа, както и за всички любознателни хора за правата при трудово правоотношение.

III – Срок на изпитване

По-често в практиката работодателите предлагат безсрочен трудов договор със срок на изпитване като основанието е чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ). Този срок на изпитване е до 6 месеца.

Ако договорът е срочен – срокът е до 3 години.

Предимството за работодателя при договор със срок на изпитване е прекратяването без предизвестие, докато тече срокът на изпитване, като също не дължи обезщетения, с изключение на обезщетение за неизползван отпуск – пропорционално на отработените месеци.

Когато срокът на изпитване е уговорен в полза на едната страна, то другата дължи предизвестие при напускане.

Но когато изрично не е уговорено друго, от срокът на изпитване могат да се възползва както едната, така и другата страна – чл. 70, ал. 2 от Кодекса на труда.

Самото предизвестие е един месец, освен ако не е уговорен друг срок до 3 месеца. За срочен договор – предизвестието е три месеца, но не повече от остатъка от срока на договора – чл. 326, ал. 2.

IV – Оформяне на трудова книжка

Според Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, трудовата книжка се съхранява от работника или служителя. В практиката коректните работодатели ще Ви върнат книжката и ще Ви предоставят да подпишете декларация с дата на получаването й.

В 3-дневен срок от постъпване на работа лицата трябва да я предоставят на работодателя за вписване на данни, който е длъжен веднага след това да я върне.

В момента на предоставянето е важно да изискате документ от работодателя, че сте му я предоставили. По този начин при евентуално изгубване,  вината ще е на работодателя и той ще има задължение да изпълни процедурата по възстановяването й.

Ако за първи път започвате работа, работодателят е длъжен да Ви издаде трудова книжка.

При прекратяване процедурата е аналогична и отново предоставяте трудовата си книжка. Работодателят трябва да нанесе незабавно данните в нея и да я върне веднага, както и да Ви даде останалите документи по прекратяването.

Очаквайте в следващите статии да разгледаме възнаграждението, осигуровките, правото на обезщетение за временна неработоспособност (болничен), както и отпуските.

При възникнали въпроси и казуси, моля свържете се с нас на тел. 0877 87 40 77.

Автор: Счетоводна къща Еделвайс

Счетоводни услуги София Счетоводни услуги цени

BGtop Фирми
error: