Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част II

Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част II

Започвайки летния сезон, набирането на персонал всяка година за сезонна работа стартира с пълна сила.

Ако сте привлечени от работа в летните курорти, планините или друг тип сезонна работа, в поредицата от статии ще Ви дадем насоки и препоръки за какво да внимавате и какво да изисквате от работодателя, за да защитите правата си. Вече разгледахме документите за сключване на трудов договор и неговата регистрация в НАП – в част I, която може да видите ТУК. Сега в част II ще Ви обърнем внимание на срока на изпитване и оформянето на трудовата книжка.

Статиите са полезна и за хора, които за първи път постъпват на работа, както и за всички любознателни хора за правата при трудово правоотношение.

III – Срок на изпитване

По-често в практиката работодателите предлагат безсрочен трудов договор със срок на изпитване като основанието е чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ). Този срок на изпитване е до 6 месеца.

Ако договорът е срочен – срокът е до 3 години.

Предимството за работодателя при договор със срок на изпитване е прекратяването без предизвестие, докато тече срокът на изпитване, като също не дължи обезщетения, с изключение на обезщетение за неизползван отпуск – пропорционално на отработените месеци.

Когато срокът на изпитване е уговорен в полза на едната страна, то другата дължи предизвестие при напускане.

Но когато изрично не е уговорено друго, от срокът на изпитване могат да се възползва както едната, така и другата страна – чл. 70, ал. 2 от Кодекса на труда.

Самото предизвестие е един месец, освен ако не е уговорен друг срок до 3 месеца. За срочен договор – предизвестието е три месеца, но не повече от остатъка от срока на договора – чл. 326, ал. 2.

IV – Оформяне на трудова книжка

Според Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, трудовата книжка се съхранява от работника или служителя. В практиката коректните работодатели ще Ви върнат книжката и ще Ви предоставят да подпишете декларация с дата на получаването й.

В 3-дневен срок от постъпване на работа лицата трябва да я предоставят на работодателя за вписване на данни, който е длъжен веднага след това да я върне.

В момента на предоставянето е важно да изискате документ от работодателя, че сте му я предоставили. По този начин при евентуално изгубване,  вината ще е на работодателя и той ще има задължение да изпълни процедурата по възстановяването й.

Ако за първи път започвате работа, работодателят е длъжен да Ви издаде трудова книжка.

При прекратяване процедурата е аналогична и отново предоставяте трудовата си книжка. Работодателят трябва да нанесе незабавно данните в нея и да я върне веднага, както и да Ви даде останалите документи по прекратяването.

Очаквайте в следващите статии да разгледаме възнаграждението, осигуровките, правото на обезщетение за временна неработоспособност (болничен), както и отпуските.

При възникнали въпроси и казуси, моля свържете се с нас на тел. 0877 87 40 77.

Автор: Счетоводна къща Еделвайс

Счетоводни услуги София Счетоводни услуги цени

100 thoughts on “Трудов договор в разгара на лятото и сезонната работа – права и за какво да внимавате – част II

 1. asmr https://0mniartist.tumblr.com

  You could definitely see your expertise within the work you write.
  The sector hopes for even more passionate writers such
  as you who aren’t afraid to say how they believe.
  At all times follow your heart. asmr 0mniartist

 2. 0mniartist

  My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This post actually made my day.

  You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!
  asmr 0mniartist

 3. Joseph Bollinger

  One thing I have actually noticed is always that there are plenty of fallacies regarding the lenders intentions any time talking about property foreclosures. One fable in particular would be the fact the bank would like your house. The bank wants your hard earned cash, not your home. They want the cash they gave you having interest. Avoiding the bank will undoubtedly draw some sort of foreclosed summary. Thanks for your post.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BGtop Фирми
error: